Låna pengar guide

låna pengar

Att låna pengar blir allt vanligare sedan 70-talet eftersom stater runt om i världens har infört stimulanser för utlåning. Ekonomin och BNP växer när skulderna växer. När du tar ett lån hos banken så skapas nya pengar i samhället, vilket gör att efterfrågan på bostäder och konsumtion ökar.

När får man låna?

Du får oftast låna när du inte har några kreditanmärkningar. Tar du ett mindre lån så behövs ingen säkerhet i form av pant, utan istället tas en högre kostnad för lånet ut i form av låneränta. Ibland förekommer avgifter för uppläggning av lån som administration såsom faktura. Jämför den effektiva räntan på olika lån för bästa dealen.

Vad kollar banken på? Normalt sett tittar du på dina fasta kostnader och hur mycket du har i inkomst. De tittar även på vilka tillgångar du har. De vill också se att du kan betala räntan på tidigare lån och krediter. De tittar också på om det finns förfrågningar på UC och vilka anmärkningar det kan finnas. Större banker vill gärna veta syftet till lånet, det vill säga vad du ska använda pengarna till. På smslån och andra privatlån brukar aktören inte fråga om syftet, men det kan variera från olika långivare. Bankerna kan också ha ålderskrav och krav på att du inte ska ha liggande skulder hos Kronofogden.

Vilka typer av lån finns det?

Det finns idag flera olika typer av lån du kan ta. Mindre lån på 1000 till 10 000 kronor brukar kallas snabblån eller smslån. Då är det mycket högre effektiv ränta än hos banken eftersom du lånar pengar av ett utlåningsföretag. Ska du låna 50 000 till 300 000 kronor brukar man ta ett privatlån eller som det heter i media blancolån. Då handlar det ofta om att du ska göra en större investering såsom att lägga nytt tak eller köpa en sommarstuga. Mer traditionella lån är bolånet som du tar hos din storbank, normalt sett SEB, Handelsbanken, Swedbank eller Nordea. På detta lån tas ditt hus eller lägenhet i pant, därför blir också räntan mycket lägre. Senaste 10 åren har det varit mycket populärt att låna upp på huset för att finansiera semester, bilar eller sommarhus. För konsumtion så kan man idag använda kreditkort som gör att du kan handla på kredit och sedan få en månadsfaktura som du kan betala efter att du fått in din lön. Vill du läsa mer om vilka aktörer och lån som finns på marknaden så kan du få hjälp att låna pengar här.

Hjälp är arbetslös

Kan man få lån som arbetslös? Ja det kan man, idag finns en del lånegivare som kan låna ut pengar om du inte har jobb. Det är dock bara specifika företag somm vill låna ut, ofta kan du hitta dessa genom att Googla. Kom ihåg att endast göra en låneansökan till lånegivare som faktiskt accepterar arbetslösa kunder. Annars försämrar du din UC eftersom de tittar på hur många kreditförfrågningar som gjorts på senaste tiden. Många som inte har jobb kan ta smslån elller andra mindre snabblån, men det kommer till en högre effektiv låneränta. Jag själv skulle vänta med att ta lån tills jag fått en anställning igen.

Tips när banken säger nej

Vill du låna pengar men banken säger nej? Då kan du behöva leta dig ut på nätet och jämföra mindre kreditföretag. Företag som Risicum, Lendo och Bank Norwegian kan ge ut lån om din storbank inte vill låna ut. Du bör dock fundera på varför banken säger nej till lån, kan det vara så att du helt enkelt inte har råd med lånet du vill ha? Kom ihåg att alternativen till banklån har dyrare ränta och avgifter, de vill nämligen ha ersättningen för den ökade risken det innebär att låna ut till dig. Man brukar säga att storbanker endast lånar ut pengar till de som egentligen inte behöver dem.

Det du bör hålla ögonen på när du ska låna är villkoren och vad som står där. Leta gärna efter den lägsta effektiva räntan så vet du att du får en bra affär. Begreppet effektiva räntan är låneräntan plus alla avgifter som tillkommer (t.ex. avi-avgifter och uppläggningskostnader).

Jag studerar fortfarande

Som student kan du få lån hos CSN och i vissa fall kan du få lånetillägg. Skulle dessa pengar inte räcka till så finns det långivare som accepterar att låna ut till studenter. Många som studerar använder istället delbetalning eller kreditkort. Det är svårt att få lån som student med du kan testa kreditgivare som inte har något specifikt inkomstkrav. Du kan ofta mejla deras kundsupport med dina bidrag och tillgångar så kan du få ett svar om det är någon idé att skicka in en låneansökan. Du kan även testa att ta ett smslån eftersom de brukar ha lägre krav för summor mellan 1000 till 5000 kronor. Men se upp för oseriösa kreditgivare, det har hänt att Konsumentverket har stängt ned låneföretag på grund av bristande processer vid kreditbedömning.

Låna till hus

När du ska låna till ett hus är det ett bostadslån du ska ta. Bolån fungerar annorlunda jämför med andra privatlån. Banken tittar här på marknadsvärdet av ditt hus eller lägenhet samt sätter in inkomstuppgifter och kostnader i en kalkyl. Klarar du kalkylmallen så kan du få ett lönelöfte som du kan använda vid budgivning. När du fullbordar ett husköp så tar banken bostaden som pant. Du får då upprätta pantbrev samt betala en administrationsavgift för uppläggning av lån. Banken kan även hjälpa dig med ansökan om lagfart. Boräntan är mycket lägre än andra låneräntor, i dagsläget betalar du ungefär i snitt 2% i ränta. Ett tips är att du kan dra av 30% av dina räntekostnader mot din skatt du betalar på inkomst av tjänst och inkomst av kapital.

Finansiera bil

Billån är vanligt i Sverige, speciellt bland unga par med små barn. Ett smart drag kan vara att låna upp på huset för att finansiera bilköpet, då får du en lägre kostnad för familjen. Om du inte har en fastighet att låna på så behöver du ta ett privatlån eller ett så kallat blancolån. Banken kan hjälpa dig bestämma vad som är bäst i din situation, de är ofta hjälpsamma ifall lånet behöver paketeras om till ett enda lån. Populära att låna av är Lendo som är ledande på privatlån och billån.