Investera i fastigheter

Investera i fastigheter

Att investera i fastigheter har i alla tider varit en bra placering. När det varit en hög inflationen i Sverige så har fastighetspriserna följt med och investerarens köpkraft har varit fortsatt stark. Dessutom har hyrorna från fastigheten fungerat som ett jämnt kassaflöde med inäkter varje månad. Så räntorna och skatter har man kunnat betala löpande.

En trygg investering

Fastigheter är en tillgång som överlevt krig och konflikter. Affärsidén är lokal och du kan inte flytta byggnaderna, vilket gör att läget är viktigt. Du behöver inte konkurrera globalt, vilket underlättar när du ska räkna på en fastighet. I en värld med snabbare förändringar och teknikskiften så är investeringar som fastigheter trygga och solida. Rika människor gillar att investera i fastigheter eftersom de är trygga där och inveteringsformen är kapitalintensiv. När du har mycket pengar så uppstår lätt problem med var du ska placera dem till en bra ränta.

Avkastningen är lägre än rörelsedrivna företag

Rörelsedrivna bolag såsom SKF eller H&M har en avkastning på eget kapital kring 15-30%, vilket är högt. Fastigheter däremot har en lägre avkastning på omkring 10%. Anledningen till detta är att fastigheter behöver cirka 30-40% i eget kapital samtidigt som investeringen är kapitalintensiv. Att äga hyreshus är en lågmarginalbransch, där det gäller att hålla kostnaderna låga.

”Normalt brukar man prata om att en direktavkastning på 5-6% är bra för fastigheter.”

När du räknar på fastigheter så pratar man ofta om räntenetto och förvaltningsresultat. Även direktavkastning är ett snabbt sätt att få fram avkastning per år. Normalt brukar man prata om att en direktavkastning på 5-6% är bra för fastigheter. Idag med låg styrränta så får du endast 2-3% i direktavkasting på hyresfastigheter för bostäder, vilket är i det tunnaste laget. Därför investerar många i kontorslokaler eller lagerlokaler där direktavkastning är högre, men så även risken. Lagerlokaler ligger oftast en bit utanför städer där risken är större för tapp av hyresgäster. Lokalerna måste vanligtvis anpassas och byggas om för att passa den specifika hyresgästen också.

Det finns flera olika nischer som du kan hyra ut till:

 • Lager
 • Bostäder
 • Kontor
 • Centrum

Industrifastigheter och logistikfastigher har fått ett uppsving sen e-handel tog fart 2010. Många behöver nu stora specialanpassade lager, gärna långt utanför städerna där hyran är billig.

Börsnoterade fastighetsbolag

Gillar man inte ansvaret med att vara hyresvärd så kan man även investera i fastigheter över börsen. Då väljer du helt enkelt ut ett fastighetsbolag som är börsnoterat. Sedan kan du som aktieägare få både kursuppgång och utdelningar till ditt konto. Populära fastighetsaktier är Castellum, Wihlborgs, Hufvudstaden och Hemfosa som alla har en historik med stabila utdelningar. Aktiespararna har skrivit en bra artikel om hur du blir proffs på fastigheter här.

Binära optioner

Binära optioner

En ny typ av handel och spekulation på nätet är binära optioner. I Europa kallar man det för en ny investeringsform, där du antingen vinner eller förlorar pengar under en bestämd tidsperiod. Det är ett helt nytt sätt att investera över börsen. Du kan spela på råvaror, aktier, räntor, valutor och andra finansiella produkter. Eftersom binär handel påminner mycket om placeringar så är det intressant att lära sig hur det funkar.

Vad är binära optioner?

Binära optioner är inte som vanliga köp- och säljoptioner utan här handlar det istället om att gissa på om en tillgång kommer att ha en högre eller en lägre kurs under ett bestämd datum. Står tillgången under det pris du gissade på så förlorar du ditt kapital. Har du rätt i ditt antagande så får du en avkastning på ca 70-100%. Du kan handla optioner med löptider på 5 sekunder till upp till 1 år. Det generella tipset är att spekulera på längre löptider, eftersom det är mycket svårt att få rätt på korta tider. Här hittar du mer information om hur binära optioner fungerar.

”Binära optioner kallas också ÖverUnder och är ett nytt derivatainstrument.”

Vilka tillgångar handlar man i?

Du kan handla med underliggande tillgångar såsom aktier, index, råvaror och valutapar. Du kan välja ett visst aktieindex och sedan gissa på att ett index som står i 1000 punkter kommer att stå i 1100 punkter om ett halvår. Om det blir så får du en kraftig vinst. Spelet är lite som ett casino eller betting, så det gäller att ha erfarenhet och kunskap för att förbättra oddsen att vinna. Människor älskar spel och lotterier därför har produkten binära optioner uppfunnits. Från början kommer spelet från Chicago och USA, men på senare år har handeln spritt sig i Europa och speciellt England med London. I Sverige är investeringsformen ny, men reglering och tillsyn sker av Finansinspektionen.

ÖverUnder optioner

Antingen ligger en binär option på plus eller minus. Det gäller att ha gissat rätt innan tidens slut.

Nackdelar och fördelar

Nackdelarna är att du kan förlora hela din insats när du spekularer i binära optioner. Medan uppsidan dvs vinsten redan är känd, du kan max ta hem ca 70-100% beroende på vilken nätmäklare du väljer. Oddsen är även emot dig då du måste ha rätt fler gånger än fel, annars går pengarna till ”huset”. Risken är därför hög i den här nya tillgångsklassen, men precis som alla investeringar så behövs kunskap och tid. Det gäller att veta vad man ger sig in på innan du börjar spekulera i binär handel. Det generella tipset är att inte spela med pengar som du inte har råd att förlora!

 • Kan ge en mycket hög avkastning på kort tid
 • Optionen är antingen värd 1 eller 0, så villkoren är enkla att förstå
 • Kontrollera mäklarens licens innan du öppnar ett konto
 • Du bestämmer själv hur små eller stora belopp du vill riskera

Tips är att öppna demokonto

Innan du börjar leka med riktiga pengar så kan du testa att öppna ett demokonto med låtsaspengar. På det sättet lär du dig handla med optioner och vilka begrepp som handeln omfattar. Det blir färre misstag om du lärt dig termerna och förstår hur handelsplattformen fungerar. Mäklare som erbjuder demokonto är: IG Markets, CMC Markets och 24Option.

Så här kommer du igång

Surfa in på en mäklare som erbjuder över och under handel och öppna ett konto. Signera med BankID eller annan e-legitimation. För sedan över pengar från ditt vanliga transaktionskonto till din nya mäklare. Ibland har den bankkontonummer som du överför till, och ibland har du ett eget OCR-nummer. Innan du börjar handla behöver du signera ett kundavtal som reglerar derivatahandeln. När ditt avtal är godkänt kan du börja handla med ÖverUnder och optioner. Normala handelstider för ÖverUnder på svenska aktier och index är 09.00 – 17.25 på vardagar.

 

Pengar gör ingen rik

”Pengar gör ingen rik, men det underlättar” är ett gammalt ordspråk med mycket sanning i. Att pengar i sig är lösningen på alla problem och ger dig inre lycka är inte sant, men nog underlättar det i livet. Om du är rik så slipper du oroa dig för bolånet och höjda räntor, du slipper oroa dig för att ha råd med julklappar och julmat och om du skulle bli av med jobbet.

Pengar underlättar

Att ha pengar och vara rik underlättar i livet. Köper du till exempel en lägenhet i stadsdelen Östermalm i Stockholm så får du kallelse till stadsdelens förskolor, privatvård och privattandläkare. Du får även en hotellvistelse under tiden du ska föda barn. Att vara rik har sina fördelar, du kan åka iväg på långresor till Maldiverna eller hyra ett hus i Alperna. Du slipper köer i tunnelbanan och tar oftast taxi. När du handlar mat på ICA så slipper du titta på prislappen utan kan välja mat efter kvalitet. Kanske byter du bil var tredje år så att du undviker reparationer och när bilen börjar krångla.

Som bankkund får du ofta erbjudande om att bli Private Banking kund och få förmåner och exklusive träffar och event med andra miljonärer. Med pengar får du ett nytt nätverk med jurister, företagare och investerare. Du kan också få erbjudanden om att investera dina pengar i bolag långt innan börsnotering.

att vara rik

Hur blir man rik?

Att bli rik är ingen enkelt väg om du ska börja med två tomma händer. De flesta som bygger upp en förmögenhet från ingenting startar företag. Som företagare har du möjlighet att välja hur du ska ta ut pengar från ditt företag, antingen via utdelning eller lön eller så återinvesterar man vinsten för ökad räntabilitet på kapitalet. Som företagare får du också lägre skatt än en anställd eftersom staten vill belöna entreprenörskap och att människor skapar jobb åt andra. Ökad handel och inköp av andra företag är också bra för ekonomin och ökar statens skatteintäkter. Allt det här låter ju jättebra men problemet är att bara 1/10 företag lyckas. De flesta går i konkurs eller läggs ner inom tre år från start, det är alltså riskfyllt och svårt att bli framgångsrik som företagare. Du är också mycket ensam som företagare då du inte har tid med vänner och bekanta i samma grad, dessutom blir det svårt att umgås med andra som ser dig som chef. Läs om hur du blir rik här.

Att ärva pengar

Du kan också ärva en större summa pengar av en släkting eller dina föräldrar. Det är få som ärver stora pengar men det händer då och då. Idag är gåvoskattten och arvsskatten borta så du slipper skatta på redan beskattade pengar. Problemet är att de som får arv sällan vet hur du ska allokera och placera pengarna på ett bra sätt. Ibland händer det att arvtagare konsumerar upp alla pengar eller köper bostäder för allt som sedan äter upp förmögenheten genom kostnader, reparationer, drift och underhåll.

Aktier som ger utdelning

Idag är aktier som ger höga utdelningar mycket populära. Speciellt om underliggande bolag till aktien har en stabil verksamhet med jämn försäljning och vinst.

Vilka attraheras av stabila utdelningsbolag? Främst är det pensionskapital, fonder och privatpersoner som gillar att ha ett kassaflöde med utdelningar till sitt konto. Pengarna som kommer in kan sedan placeraren välja att återinvestera eller köpa andra aktier för. Utdelningarna skapar en trygghet eftersom de är återkommande varje år och du mår psykologiskt bättre av att veta att du får pengar i handen trots börsnedgång. Historiskt har utdelningar utgjort cirka 40-50% av den totala avkastningen från aktier.

Var kommer utdelningen ifrån? En aktieutdelning kommer från bolagets vinst och ofta pratar man om en utdelningsandel i förhållande till vinsten. Hela vinsten som ett bolag gör är aktieägarnas avkastning. Alla kostnader innan vinsten får leverantörer, personal, ledning och banker. Ett bolag kan välja om man vill dela ut en stor del av vinsten eller om man vill använda den till att växa. Eftersom vinsten är en periodisering av kassaflödet så bör man egentligen titta på fria kassaflödet i kassaflödesanalysen för att få en uppfattning om pengarna räcker till för att betala utdelningen. Vinsten kan nämligen variera beroende på redovisningstekniska saker som avskrivningar och nedskrivningar. Om bolaget inte har fritt kassaflöde så kan man låna pengar av banken för att tillfälligt ha resurser för att betala utdelningen.

aktieutdelning

Stirra dig inte blind på utdelningen. Bolag med höga utdelningar eller direktavkastning i procent har ofta växt färdigt och behöver inte pengarna i sin verksamhet. Därför delar man ut största delen av vinsten/fria kassaflödet. Undantag finns som H&M som kan växa samtidigt som man håller en maximal utdelningsandel. Det optimala är att hitta bolag och aktier som ger en bra utdelning men som ändå har råd att förvärva andra bolag. Dessa bolag brukar vara kapitalsnåla och effktiva vilket gör att mycket kontanter blir över i företaget.

Varför delar bolagen ut? Därför om bolagen skulle behålla allt kapital i sin balansräkning så skulle det inte vara en effektiv kapitalallokering. Ju mer kapital bolaget har ju mindre avkastning blir det för aktieägarna. Därför delar bolagen ut kapital som de inte behöver för att hålla eget kapital på låga nivåer. Då blir vinsten större i förhållande till kapialet och avkastning på eget kapital ökar. Kända investerare som Warren Buffet gillar att investera sina pengar i bolag och aktier som har 20% avkastning på eget kapital och högre.

Låna pengar guide

Att låna pengar blir allt vanligare sedan 70-talet eftersom stater runt om i världens har infört stimulanser för utlåning. Ekonomin och BNP växer när skulderna växer. När du tar ett lån hos banken så skapas nya pengar i samhället, vilket gör att efterfrågan på bostäder och konsumtion ökar.

När får man låna?

Du får oftast låna när du inte har några kreditanmärkningar. Tar du ett mindre lån så behövs ingen säkerhet i form av pant, utan istället tas en högre kostnad för lånet ut i form av låneränta. Ibland förekommer avgifter för uppläggning av lån som administration såsom faktura. Jämför den effektiva räntan på olika lån för bästa dealen.

Vad kollar banken på? Normalt sett tittar du på dina fasta kostnader och hur mycket du har i inkomst. De tittar även på vilka tillgångar du har. De vill också se att du kan betala räntan på tidigare lån och krediter. De tittar också på om det finns förfrågningar på UC och vilka anmärkningar det kan finnas. Större banker vill gärna veta syftet till lånet, det vill säga vad du ska använda pengarna till. På smslån och andra privatlån brukar aktören inte fråga om syftet, men det kan variera från olika långivare. Bankerna kan också ha ålderskrav och krav på att du inte ska ha liggande skulder hos Kronofogden.

Vilka typer av lån finns det?

Det finns idag flera olika typer av lån du kan ta. Mindre lån på 1000 till 10 000 kronor brukar kallas snabblån eller smslån. Då är det mycket högre effektiv ränta än hos banken eftersom du lånar pengar av ett utlåningsföretag. Ska du låna 50 000 till 300 000 kronor brukar man ta ett privatlån eller som det heter i media blancolån. Då handlar det ofta om att du ska göra en större investering såsom att lägga nytt tak eller köpa en sommarstuga. Mer traditionella lån är bolånet som du tar hos din storbank, normalt sett SEB, Handelsbanken, Swedbank eller Nordea. På detta lån tas ditt hus eller lägenhet i pant, därför blir också räntan mycket lägre. Senaste 10 åren har det varit mycket populärt att låna upp på huset för att finansiera semester, bilar eller sommarhus. För konsumtion så kan man idag använda kreditkort som gör att du kan handla på kredit och sedan få en månadsfaktura som du kan betala efter att du fått in din lön. Vill du läsa mer om vilka aktörer och lån som finns på marknaden så kan du få hjälp att låna pengar här.

Hjälp är arbetslös

Kan man få lån som arbetslös? Ja det kan man, idag finns en del lånegivare som kan låna ut pengar om du inte har jobb. Det är dock bara specifika företag somm vill låna ut, ofta kan du hitta dessa genom att Googla. Kom ihåg att endast göra en låneansökan till lånegivare som faktiskt accepterar arbetslösa kunder. Annars försämrar du din UC eftersom de tittar på hur många kreditförfrågningar som gjorts på senaste tiden. Många som inte har jobb kan ta smslån elller andra mindre snabblån, men det kommer till en högre effektiv låneränta. Jag själv skulle vänta med att ta lån tills jag fått en anställning igen.

Tips när banken säger nej

Vill du låna pengar men banken säger nej? Då kan du behöva leta dig ut på nätet och jämföra mindre kreditföretag. Företag som Risicum, Lendo och Bank Norwegian kan ge ut lån om din storbank inte vill låna ut. Du bör dock fundera på varför banken säger nej till lån, kan det vara så att du helt enkelt inte har råd med lånet du vill ha? Kom ihåg att alternativen till banklån har dyrare ränta och avgifter, de vill nämligen ha ersättningen för den ökade risken det innebär att låna ut till dig. Man brukar säga att storbanker endast lånar ut pengar till de som egentligen inte behöver dem.

Det du bör hålla ögonen på när du ska låna är villkoren och vad som står där. Leta gärna efter den lägsta effektiva räntan så vet du att du får en bra affär. Begreppet effektiva räntan är låneräntan plus alla avgifter som tillkommer (t.ex. avi-avgifter och uppläggningskostnader).

låna pengar

Jag studerar fortfarande

Som student kan du få lån hos CSN och i vissa fall kan du få lånetillägg. Skulle dessa pengar inte räcka till så finns det långivare som accepterar att låna ut till studenter. Många som studerar använder istället delbetalning eller kreditkort. Det är svårt att få lån som student med du kan testa kreditgivare som inte har något specifikt inkomstkrav. Du kan ofta mejla deras kundsupport med dina bidrag och tillgångar så kan du få ett svar om det är någon idé att skicka in en låneansökan. Du kan även testa att ta ett smslån eftersom de brukar ha lägre krav för summor mellan 1000 till 5000 kronor. Men se upp för oseriösa kreditgivare, det har hänt att Konsumentverket har stängt ned låneföretag på grund av bristande processer vid kreditbedömning.

Låna till hus

När du ska låna till ett hus är det ett bostadslån du ska ta. Bolån fungerar annorlunda jämför med andra privatlån. Banken tittar här på marknadsvärdet av ditt hus eller lägenhet samt sätter in inkomstuppgifter och kostnader i en kalkyl. Klarar du kalkylmallen så kan du få ett lönelöfte som du kan använda vid budgivning. När du fullbordar ett husköp så tar banken bostaden som pant. Du får då upprätta pantbrev samt betala en administrationsavgift för uppläggning av lån. Banken kan även hjälpa dig med ansökan om lagfart. Boräntan är mycket lägre än andra låneräntor, i dagsläget betalar du ungefär i snitt 2% i ränta. Ett tips är att du kan dra av 30% av dina räntekostnader mot din skatt du betalar på inkomst av tjänst och inkomst av kapital.

Finansiera bil

Billån är vanligt i Sverige, speciellt bland unga par med små barn. Ett smart drag kan vara att låna upp på huset för att finansiera bilköpet, då får du en lägre kostnad för familjen. Om du inte har en fastighet att låna på så behöver du ta ett privatlån eller ett så kallat blancolån. Banken kan hjälpa dig bestämma vad som är bäst i din situation, de är ofta hjälpsamma ifall lånet behöver paketeras om till ett enda lån. Populära att låna av är Lendo som är ledande på privatlån och billån.

Investera i stugor

Kan man bli rik på stugor? Ja, det finns flera exempel på entreprenörer som skapat små stugbyar för turister. Vanligtvis så hyr man ut stugorna på platser nära havet och där turister gillar att vistas. Uthyrning sker framgångsrikt på Västkusten, Skåne, Oskarshamn, Gotland och Öland. En vanligt avkastning på en investering i stugor är ca 10%, då inte inräknat eventuellt lån från banken.

Läget är viktigt

Läget på var stugorna ligger är väsentligt, turisterna vill ha nära till stranden, matbutiker, pizzerior och aktiviteter. Det får gärna vara när en mindre stad där shopping kan göras. Uthyrningsstugorna bör heller inte ligga för nära varandra, då dagens turister föredrar lugn och ro med valfriheten att socialisera med andra. Det får gärna finnas gemensam grill och parkering intill stugorna, inte nödvändigtvis jämte stugentrén.

Hyra ut stugor

Att hyra ut sen stuga anses som inkomst av kapital om du är en privatperson. Du kan också välja att redovisa intäkterna i en enskild firma eller aktiebolag. Normalt tar man ca 500-1200 kr per natt beroende på läget, stugans skick och tidpunkt på säsongen. Många tar också veckopriser på mellan 5000-8000 kronor. Stugor för barnfamiljer och äldre par är populära på Sveriges campingplatser och stugbyar.

Att hyra ut en stuga på tomten har också blivit vanligare tack vare Attefallshuset där du endast behöver göra en bygganmälan. Det är dock viktigt att du gör anmälan i tid då kommunen ofta kan dra ut på tillståndet i ca 6 mån till ett år. Kommunerna hanterar det här olika beroende på resurser, kompetens och kö med ansökningar.

hyra stuga

Kostnader för en stuga

Precis som med allt så finns det kostnader för att bygga och hålla en stuga aktiv. Det som kostar är grävning för el och avlopp samt att koppla på elen till kommunen nät. Du måste även undersöka om du har rätt kammarbrunn som är godkänd som avlopp. Kanske måste du även ha slammtömning? Sedan krävs det grävning av grunden, med rör och grus samt huspelare.

Därefter har du valet att själv bygga stugan bit för bit eller att beställa ett nyckelfärdig byggsats från Byggmax eller liknande. Oftast ingår inte isolering, husgeråd och plåttak. Taket består ofta av papp och målarfärg krävs för att måla husets fasader, plåtdetaljer och sockel. Administrationskostnader för bygglov och liknande förekommer också.

Löpande avgifter

När du hyr ut en stuga till turister eller åretom hyresgäster så förekommer avgifter för elström, sopor, trädgårsskötsel, gräsklippning, snöskottning och administration för bokningar/betalningar. Glöm heller inte att underhåll kommer behövas efter 5 till 10 år. Målarfärg är inte billigt, inte heller träet som ruttnar eller spricker. Var också beredd på att hyresgästerna sliter på inredningen som spis, bänkar, lister, sängar, dush och toalett. Du kommer behöva byta ut mycket av inredningen, så du behöver ta höjd för detta när du räknar ut din hyra per natt elller vecka/månad.

Stabila kassaflöden

Stuguthyrning är en stabil verksamhet med lite högre lönsamhet än traditionell bostadsuthyrning (typ hyresfastighet). Men du får också jobba hårdare under turistsäsongen eftersom du måste hantera bokningar och avbokningar samt handpenningar. Du måste också själv eller med personal städa stugorna inför byte. Om du inte har deltidspersonal som städar så kan det bli tidskrävande och intensivt, därför är den högre avkastning skälig.

Investera i företag

Det finns flera sätt att investera i företag. Vanligaste sättet att investera är att köpa små andelar i stora företag som finns på börsen. Dessa andelar kallas aktier och köptes förr i poster om 100 st. Idag så kan du köpa allt från 1 aktie till miljontals beroende på hur stor aktieboken är. Priset på en aktie är relativt, det vill säga bara för att en aktie kostar 20 kr behöver den inte vara billigare än en aktie som kostar 100 kr. Detta är ett vanligt missförstånd.

investera

Fonder

De som inte är bekväma med att investera i aktier kan investera i fonder. Då får du en korg av små andelar i företag. Risken är lägre eftersom du får riskspridning, men dessvärre minskar också uppsidan eftersom något enskild innehav aldrig utgör en större del en 5%. Du betalar även ett förvaltararvode på ca 2% varje år som tyvärr också minskar din avkastning.

Det finns flera typer av fonder, som blandfonder, globalfonder och aktiefonder. För att placera kontanter brukar man använda räntefonder och då speciellt korta.

Aktiebolag

Ett annat alternativ är att direktinvestera i aktiebolag som är privata. Det kan vara den lokala djuraffären i din stad. Du lägger ett bud på 600 000 kr mot ett aktiekapital på 200 000 kr och en omsättning på 1 000 000 kr. Vinsten kanske är 120 000 kr om året

Obligationer

Vill du invesetera i ett företags balansräkning så kan du göra det genom att låna ut pengar till en fixerad ränta. Ofta kan du då köpa en obligation som brukar kosta mellan 600 000 kr till 2 miljoner kronor. Ganska stora pengar för en privatperson, därför handlar man normalt fonder som investerar i obligationer, så kallade företagsobligationsfonder.

Börsen har varit dålig senaste året

Sedan april 2015 har börsen rört sig sakta men säkert nedåt i en negtiv trend. Totalt har börsen fallit med 30% och många storbolag har haft det tufft på Stockholmsbörsen. Det är svårt att se någon vändning snart, utan den här nedgången kan säkerligen fortsätta 2016/2017. Du bör undanlägga en kassa så att du kan köpa fler aktier ifall marknaden blir billigare.

Börsen kan falla -50%

börsfall i sverige

De som var med finanskrisen 2008 menar att det här bara är början, nu ska vi ner 50-60% säger experterna. Mitt tips är att inte lyssna så mycket på makroekonomer utan fokusera på företagen, hur går det för dem? Hur ser kassaflödena ut 2016? Har bolagen mycket i skuld? Då kanske du ska akta dig ifall reporäntan rör sig uppåt kommande år.

Fokusera på att köpa lönsamma bolag som har bra vinstmarginaler på över 20% och gärna avkastning på eget kapital i häradet 20%+. Bolagen får gärna ha en bruttomarginal över 40% vilket ofta gör att resultatet på sista raden blir bra. Titta också om det egna kapital växer, att vinster balanseras varje år. Andra kvalitetstecken är hur många år det tar för ett företag att betala tillbaka sina skulder.

Om du har en dröm att bli rik så är det viktigaste att inte förlora pengar på börsen. Ränta-på-ränta effekten tar hand om resten!

Insättningsgaranti viktigt?

Är insättningsgarnti något man bör sträva efter att ha på sitt sparkonto? Svaret är väl egentligen att det beror på. Garantin gör att dina pengar är skyddade till ett belopp på 100.000 euro, vilket motsvarar 800-900.000 kr beroende på vad valutkursen eur-kronor står i. Du bör ha insättningsgaranti om du bara vill bevara pengarna någonstans. Men vill du ha avkastning det vill säga ränta på pengarna så borde du överväga att överge den statliga insättningsgarantin.

”Trygghet är inte alltid säkert” – Olof Persson

Vad som menas med det citat är att även insättningsgrantin har sina svagheter. Det är nämligen en fond som bankerna i Sverige har behövt betala till varje år från sin vinst. Denna reservfond är vad Riksbanken och Riksgälden kallar den statliga insättningsgarantin.

statlig-insättningsgaranti

Statlig insättningsgaranti mer ett lovord än garanti?

Denna fond är begränsad och enligt mina beräkningar (kan ha fel) så räcker inte fonden till mer än 1-2 bankers konkurs. Så kanske är det mer en förtroendesak än en garanti? Oavsett är du villig att frångå insättningsgaranti så ökar din årliga avkastning med 3-6% per år vilket är mycket bra när inflationen är låga 0-1% i Sverige.

 • Nischbank 3-10% ränta
 • Traditionell bank 0-0,5% ränta

Stefan Ingves är mannen som ska skapa förtroende inom Sveriges penningsystem.

Investera i bra aktier

Ett mycket bra tips för att bli rik är att köpa och hålla i riktigt bra aktier. Vad är då bra aktier? Det är bolag som visar stabila och helst ökande vinster. Bolag som har en hög soliditet och låg skuldsättningsgrad samt har bra vinstmarginal, bruttomarginal och rörelsemarginal. Dessutom ska bolaget gärna ha 15-20% avkastning på sitt egna kapital och ha en bra huvudägare som är långsiktig i sitt ägande. Vilka bolag finns det som ser någorlunda ut så på svenska börsen?

 • Axfood
 • Hennes & Mauritz
 • Betsson
 • NetEnt
 • BeijerAlma
 • NokianTyres
 • AtlasCopco

Dessa är riktigt bra aktier som du bör försöka köpa så billigt som möjligt, ju lägre pris du får desto bättre avkastning. Sträva efter att få cirka 6-7% i totalavkastning. Gärna 3-5% direktavkastning är bra så att du får mer pengar att köpa för ifall börsen går ner ett år. Håll sedan i aktierna i 10-20 år så kommer du få se hur det känns när du har en extra partner som jobbar för dig. Skatten är dessutom lägre på inkomst av kapital.

bra aktier

Finns det exempel på fler bra aktier? Ja det gör det, men dessa har inte någon huvudägare. Exempel på sådana är Byggmax, Concentric, HiQ och Bravida. Men där finns risk eftersom du inte har en kapitalstark ägar som tar ansvar för företaget. Det är alltid tryggare att sitta i samma båt som en huvudägare ifall olycka är framme.

Ett annat bra tips om du tycker aktier är svårt är att köpa investmentbolag. Exempel på bra sådana är: Investor, Industrivärden, Lundbergs, Kinnevik, Latour, Melker Schörling. Dessa aktier har samtliga kända finansfamiljer som är bosatta i Sverige och är aktiva ägare. Köpa gärna investmentbolagen när substansrabatten är 20-30% om det går, då kan du vara säker på att priset är bra på aktien.

Är fastighetsaktier bra att äga på lång sikt? Svaret är oftast ja, dessa bolag har stabila intäkter i form av hyror från antingen bostäder eller kontor/lagerm så visst är det tryckt. Men fastighetsbolagen är också räntekänsliga, så går räntorna upp så minskar deras marginaler och förvaltningsresultat. Det är viktigt att känna till. Avkastningen på eget kapital brukar också var lägre, i intervallet 6-12%. Direktavkastningen brukar ligga på 3-4% och utdelningshöjningarna är inte på mer än 5-6%. Så affärsiden är genial, men tillväxten är begränsad gentemot investmentbolag eller konsumentaktier.

Spara 10% av din lön varje månad

Det mest kända sättet att bli rik är att spara 10% av din lön varje månad för att investera i aktier på börsen. Långt tillbaka i tiden förstod man att du var tvungen att göra en uppoffring idag för att få en belöning senare.

Spara pengar och bli rik

Spara pengar för framtiden kan göra dig rik.

Precis samma princip gäller med pengar och avkastning, du måste investera idag för att få mer pengar i framtiden. Så hur exakt blir man rik på att spara? Hemligheten ligger i ränta-på-ränta effekten som gör att pengarna i sig jobbar för dig. Så förutom att du lägger till dina 10% varje månad så får du också en ränta varje år (i det här fallet utdelning). En aktieutdelning kan variera från 3-5%, vilket är en bra avkastning. Ofta får du också en kursuppgång i aktien varje år, så totalt hamnar du på en totalavkastning på 6-7% på dina aktier.

Gillar du inte risken med aktier så kan du också spara på bankkonton med högre räntor, då helst 4-5% om det finns. Eftersom annars äter inflationen upp dina sparpengar, vilket inte är kul. Det finns sparkonton med insättningsgaranti som innebär att Riksgälden ersätter dina pengar om banken går i konkurs. De har en krisfond som de kan ta pengar ifrån vid ett sådant läge. Det kan ta upp till en månad innan du får tillbaka dina pengar. Sedan finns det sparkonton som inte har någon bankgaranti, då får man istället se till verksamheten att den är stabil och har låg skuldsättning. Då borde dina pengar vara trygga där med.

Kan man spara sig rik?

Inte genom att enbart spara pengar varje månad, utan du måste sätta dem i arbete. Mitt bästa tips är aktier eftersom det är enkelt att köpa och sälja samt att alla har tillgång till börsen via nätmäklare. Ett bra råd är att köpa investmentbolag som har en korg av bolag (aktier) som de har investerat i. Invetmentbolaget måste dela ut sina vinst då du får ofta 4-5% i direktavkastning varje år och du får automatiskt riskspridning eftersom de har ca 10 innehav i sin aktieportfölj. Så visst kan du bli rik om du investerar i dessa och är långsiktig, därför ju längre du kan låta pengarna jobba i aktier desto större chans att bli riktigt rik. Det finns många privatpersoner som blivit rika på aktier genom att spara varje månad eller år.