Binära optioner

Binära optioner

En ny typ av handel och spekulation på nätet är binära optioner. I Europa kallar man det för en ny investeringsform, där du antingen vinner eller förlorar pengar under en bestämd tidsperiod. Det är ett helt nytt sätt att investera över börsen. Du kan spela på råvaror, aktier, räntor, valutor och andra finansiella produkter. Eftersom binär handel påminner mycket om placeringar så är det intressant att lära sig hur det funkar.

Vad är binära optioner?

Binära optioner är inte som vanliga köp- och säljoptioner utan här handlar det istället om att gissa på om en tillgång kommer att ha en högre eller en lägre kurs under ett bestämd datum. Står tillgången under det pris du gissade på så förlorar du ditt kapital. Har du rätt i ditt antagande så får du en avkastning på ca 70-100%. Du kan handla optioner med löptider på 5 sekunder till upp till 1 år. Det generella tipset är att spekulera på längre löptider, eftersom det är mycket svårt att få rätt på korta tider. Här hittar du mer information om hur binära optioner fungerar.

”Binära optioner kallas också ÖverUnder och är ett nytt derivatainstrument.”

Vilka tillgångar handlar man i?

Du kan handla med underliggande tillgångar såsom aktier, index, råvaror och valutapar. Du kan välja ett visst aktieindex och sedan gissa på att ett index som står i 1000 punkter kommer att stå i 1100 punkter om ett halvår. Om det blir så får du en kraftig vinst. Spelet är lite som ett casino eller betting, så det gäller att ha erfarenhet och kunskap för att förbättra oddsen att vinna. Människor älskar spel och lotterier därför har produkten binära optioner uppfunnits. Från början kommer spelet från Chicago och USA, men på senare år har handeln spritt sig i Europa och speciellt England med London. I Sverige är investeringsformen ny, men reglering och tillsyn sker av Finansinspektionen.

ÖverUnder optioner
Antingen ligger en binär option på plus eller minus. Det gäller att ha gissat rätt innan tidens slut.

Nackdelar och fördelar

Nackdelarna är att du kan förlora hela din insats när du spekularer i binära optioner. Medan uppsidan dvs vinsten redan är känd, du kan max ta hem ca 70-100% beroende på vilken nätmäklare du väljer. Oddsen är även emot dig då du måste ha rätt fler gånger än fel, annars går pengarna till ”huset”. Risken är därför hög i den här nya tillgångsklassen, men precis som alla investeringar så behövs kunskap och tid. Det gäller att veta vad man ger sig in på innan du börjar spekulera i binär handel. Det generella tipset är att inte spela med pengar som du inte har råd att förlora!

  • Kan ge en mycket hög avkastning på kort tid
  • Optionen är antingen värd 1 eller 0, så villkoren är enkla att förstå
  • Kontrollera mäklarens licens innan du öppnar ett konto
  • Du bestämmer själv hur små eller stora belopp du vill riskera

Tips är att öppna demokonto

Innan du börjar leka med riktiga pengar så kan du testa att öppna ett demokonto med låtsaspengar. På det sättet lär du dig handla med optioner och vilka begrepp som handeln omfattar. Det blir färre misstag om du lärt dig termerna och förstår hur handelsplattformen fungerar. Mäklare som erbjuder demokonto är: IG Markets, CMC Markets och 24Option.

Så här kommer du igång

Surfa in på en mäklare som erbjuder över och under handel och öppna ett konto. Signera med BankID eller annan e-legitimation. För sedan över pengar från ditt vanliga transaktionskonto till din nya mäklare. Ibland har den bankkontonummer som du överför till, och ibland har du ett eget OCR-nummer. Innan du börjar handla behöver du signera ett kundavtal som reglerar derivatahandeln. När ditt avtal är godkänt kan du börja handla med ÖverUnder och optioner. Normala handelstider för ÖverUnder på svenska aktier och index är 09.00 – 17.25 på vardagar.