Pengar gör ingen rik

”Pengar gör ingen rik, men det underlättar” är ett gammalt ordspråk med mycket sanning i. Att pengar i sig är lösningen på alla problem och ger dig inre lycka är inte sant, men nog underlättar det i livet. Om du är rik så slipper du oroa dig för bolånet och höjda räntor, du slipper oroa dig för att ha råd med julklappar och julmat och om du skulle bli av med jobbet.

Pengar underlättar

Att ha pengar och vara rik underlättar i livet. Köper du till exempel en lägenhet i stadsdelen Östermalm i Stockholm så får du kallelse till stadsdelens förskolor, privatvård och privattandläkare. Du får även en hotellvistelse under tiden du ska föda barn. Att vara rik har sina fördelar, du kan åka iväg på långresor till Maldiverna eller hyra ett hus i Alperna. Du slipper köer i tunnelbanan och tar oftast taxi. När du handlar mat på ICA så slipper du titta på prislappen utan kan välja mat efter kvalitet. Kanske byter du bil var tredje år så att du undviker reparationer och när bilen börjar krångla.

Som bankkund får du ofta erbjudande om att bli Private Banking kund och få förmåner och exklusive träffar och event med andra miljonärer. Med pengar får du ett nytt nätverk med jurister, företagare och investerare. Du kan också få erbjudanden om att investera dina pengar i bolag långt innan börsnotering.

att vara rik

Hur blir man rik?

Att bli rik är ingen enkelt väg om du ska börja med två tomma händer. De flesta som bygger upp en förmögenhet från ingenting startar företag. Som företagare har du möjlighet att välja hur du ska ta ut pengar från ditt företag, antingen via utdelning eller lön eller så återinvesterar man vinsten för ökad räntabilitet på kapitalet. Som företagare får du också lägre skatt än en anställd eftersom staten vill belöna entreprenörskap och att människor skapar jobb åt andra. Ökad handel och inköp av andra företag är också bra för ekonomin och ökar statens skatteintäkter. Allt det här låter ju jättebra men problemet är att bara 1/10 företag lyckas. De flesta går i konkurs eller läggs ner inom tre år från start, det är alltså riskfyllt och svårt att bli framgångsrik som företagare. Du är också mycket ensam som företagare då du inte har tid med vänner och bekanta i samma grad, dessutom blir det svårt att umgås med andra som ser dig som chef. Läs om hur du blir rik här.

Att ärva pengar

Du kan också ärva en större summa pengar av en släkting eller dina föräldrar. Det är få som ärver stora pengar men det händer då och då. Idag är gåvoskattten och arvsskatten borta så du slipper skatta på redan beskattade pengar. Problemet är att de som får arv sällan vet hur du ska allokera och placera pengarna på ett bra sätt. Ibland händer det att arvtagare konsumerar upp alla pengar eller köper bostäder för allt som sedan äter upp förmögenheten genom kostnader, reparationer, drift och underhåll.