Börsen har varit dålig senaste året

Sedan april 2015 har börsen rört sig sakta men säkert nedåt i en negtiv trend. Totalt har börsen fallit med 30% och många storbolag har haft det tufft på Stockholmsbörsen. Det är svårt att se någon vändning snart, utan den här nedgången kan säkerligen fortsätta 2016/2017. Du bör undanlägga en kassa så att du kan köpa fler aktier ifall marknaden blir billigare.

Börsen kan falla -50%

börsfall i sverige

De som var med finanskrisen 2008 menar att det här bara är början, nu ska vi ner 50-60% säger experterna. Mitt tips är att inte lyssna så mycket på makroekonomer utan fokusera på företagen, hur går det för dem? Hur ser kassaflödena ut 2016? Har bolagen mycket i skuld? Då kanske du ska akta dig ifall reporäntan rör sig uppåt kommande år.

Fokusera på att köpa lönsamma bolag som har bra vinstmarginaler på över 20% och gärna avkastning på eget kapital i häradet 20%+. Bolagen får gärna ha en bruttomarginal över 40% vilket ofta gör att resultatet på sista raden blir bra. Titta också om det egna kapital växer, att vinster balanseras varje år. Andra kvalitetstecken är hur många år det tar för ett företag att betala tillbaka sina skulder.

Om du har en dröm att bli rik så är det viktigaste att inte förlora pengar på börsen. Ränta-på-ränta effekten tar hand om resten!