Investera i bra aktier

Ett mycket bra tips för att bli rik är att köpa och hålla i riktigt bra aktier. Vad är då bra aktier? Det är bolag som visar stabila och helst ökande vinster. Bolag som har en hög soliditet och låg skuldsättningsgrad samt har bra vinstmarginal, bruttomarginal och rörelsemarginal. Dessutom ska bolaget gärna ha 15-20% avkastning på sitt egna kapital och ha en bra huvudägare som är långsiktig i sitt ägande. Vilka bolag finns det som ser någorlunda ut så på svenska börsen?

  • Axfood
  • Hennes & Mauritz
  • Betsson
  • NetEnt
  • BeijerAlma
  • NokianTyres
  • AtlasCopco

Dessa är riktigt bra aktier som du bör försöka köpa så billigt som möjligt, ju lägre pris du får desto bättre avkastning. Sträva efter att få cirka 6-7% i totalavkastning. Gärna 3-5% direktavkastning är bra så att du får mer pengar att köpa för ifall börsen går ner ett år. Håll sedan i aktierna i 10-20 år så kommer du få se hur det känns när du har en extra partner som jobbar för dig. Skatten är dessutom lägre på inkomst av kapital.

bra aktier

Finns det exempel på fler bra aktier? Ja det gör det, men dessa har inte någon huvudägare. Exempel på sådana är Byggmax, Concentric, HiQ och Bravida. Men där finns risk eftersom du inte har en kapitalstark ägar som tar ansvar för företaget. Det är alltid tryggare att sitta i samma båt som en huvudägare ifall olycka är framme.

Ett annat bra tips om du tycker aktier är svårt är att köpa investmentbolag. Exempel på bra sådana är: Investor, Industrivärden, Lundbergs, Kinnevik, Latour, Melker Schörling. Dessa aktier har samtliga kända finansfamiljer som är bosatta i Sverige och är aktiva ägare. Köpa gärna investmentbolagen när substansrabatten är 20-30% om det går, då kan du vara säker på att priset är bra på aktien.

Är fastighetsaktier bra att äga på lång sikt? Svaret är oftast ja, dessa bolag har stabila intäkter i form av hyror från antingen bostäder eller kontor/lagerm så visst är det tryckt. Men fastighetsbolagen är också räntekänsliga, så går räntorna upp så minskar deras marginaler och förvaltningsresultat. Det är viktigt att känna till. Avkastningen på eget kapital brukar också var lägre, i intervallet 6-12%. Direktavkastningen brukar ligga på 3-4% och utdelningshöjningarna är inte på mer än 5-6%. Så affärsiden är genial, men tillväxten är begränsad gentemot investmentbolag eller konsumentaktier.