Investera i stugor

hyra stuga

Kan man bli rik på stugor? Ja, det finns flera exempel på entreprenörer som skapat små stugbyar för turister. Vanligtvis så hyr man ut stugorna på platser nära havet och där turister gillar att vistas. Uthyrning sker framgångsrikt på Västkusten, Skåne, Oskarshamn, Gotland och Öland. En vanligt avkastning på en investering i stugor är ca 10%, då inte inräknat eventuellt lån från banken.

Läget är viktigt

Läget på var stugorna ligger är väsentligt, turisterna vill ha nära till stranden, matbutiker, pizzerior och aktiviteter. Det får gärna vara när en mindre stad där shopping kan göras. Uthyrningsstugorna bör heller inte ligga för nära varandra, då dagens turister föredrar lugn och ro med valfriheten att socialisera med andra. Det får gärna finnas gemensam grill och parkering intill stugorna, inte nödvändigtvis jämte stugentrén.

Hyra ut stugor

Att hyra ut sen stuga anses som inkomst av kapital om du är en privatperson. Du kan också välja att redovisa intäkterna i en enskild firma eller aktiebolag. Normalt tar man ca 500-1200 kr per natt beroende på läget, stugans skick och tidpunkt på säsongen. Många tar också veckopriser på mellan 5000-8000 kronor. Stugor för barnfamiljer och äldre par är populära på Sveriges campingplatser och stugbyar.

Att hyra ut en stuga på tomten har också blivit vanligare tack vare Attefallshuset där du endast behöver göra en bygganmälan. Det är dock viktigt att du gör anmälan i tid då kommunen ofta kan dra ut på tillståndet i ca 6 mån till ett år. Kommunerna hanterar det här olika beroende på resurser, kompetens och kö med ansökningar.

Kostnader för en stuga

Precis som med allt så finns det kostnader för att bygga och hålla en stuga aktiv. Det som kostar är grävning för el och avlopp samt att koppla på elen till kommunen nät. Du måste även undersöka om du har rätt kammarbrunn som är godkänd som avlopp. Kanske måste du även ha slammtömning? Sedan krävs det grävning av grunden, med rör och grus samt huspelare.

Därefter har du valet att själv bygga stugan bit för bit eller att beställa ett nyckelfärdig byggsats från Byggmax eller liknande. Oftast ingår inte isolering, husgeråd och plåttak. Taket består ofta av papp och målarfärg krävs för att måla husets fasader, plåtdetaljer och sockel. Administrationskostnader för bygglov och liknande förekommer också.

Löpande avgifter

När du hyr ut en stuga till turister eller åretom hyresgäster så förekommer avgifter för elström, sopor, trädgårsskötsel, gräsklippning, snöskottning och administration för bokningar/betalningar. Glöm heller inte att underhåll kommer behövas efter 5 till 10 år. Målarfärg är inte billigt, inte heller träet som ruttnar eller spricker. Var också beredd på att hyresgästerna sliter på inredningen som spis, bänkar, lister, sängar, dush och toalett. Du kommer behöva byta ut mycket av inredningen, så du behöver ta höjd för detta när du räknar ut din hyra per natt elller vecka/månad.

Stabila kassaflöden

Stuguthyrning är en stabil verksamhet med lite högre lönsamhet än traditionell bostadsuthyrning (typ hyresfastighet). Men du får också jobba hårdare under turistsäsongen eftersom du måste hantera bokningar och avbokningar samt handpenningar. Du måste också själv eller med personal städa stugorna inför byte. Om du inte har deltidspersonal som städar så kan det bli tidskrävande och intensivt, därför är den högre avkastning skälig.