Spara 10% av din lön varje månad

Det mest kända sättet att bli rik är att spara 10% av din lön varje månad för att investera i aktier på börsen. Långt tillbaka i tiden förstod man att du var tvungen att göra en uppoffring idag för att få en belöning senare.

Spara pengar och bli rik
Spara pengar för framtiden kan göra dig rik.

Precis samma princip gäller med pengar och avkastning, du måste investera idag för att få mer pengar i framtiden. Så hur exakt blir man rik på att spara? Hemligheten ligger i ränta-på-ränta effekten som gör att pengarna i sig jobbar för dig. Så förutom att du lägger till dina 10% varje månad så får du också en ränta varje år (i det här fallet utdelning). En aktieutdelning kan variera från 3-5%, vilket är en bra avkastning. Ofta får du också en kursuppgång i aktien varje år, så totalt hamnar du på en totalavkastning på 6-7% på dina aktier.

Gillar du inte risken med aktier så kan du också spara på bankkonton med högre räntor, då helst 4-5% om det finns. Eftersom annars äter inflationen upp dina sparpengar, vilket inte är kul. Det finns sparkonton med insättningsgaranti som innebär att Riksgälden ersätter dina pengar om banken går i konkurs. De har en krisfond som de kan ta pengar ifrån vid ett sådant läge. Det kan ta upp till en månad innan du får tillbaka dina pengar. Sedan finns det sparkonton som inte har någon bankgaranti, då får man istället se till verksamheten att den är stabil och har låg skuldsättning. Då borde dina pengar vara trygga där med.

Kan man spara sig rik?

Inte genom att enbart spara pengar varje månad, utan du måste sätta dem i arbete. Mitt bästa tips är aktier eftersom det är enkelt att köpa och sälja samt att alla har tillgång till börsen via nätmäklare. Ett bra råd är att köpa investmentbolag som har en korg av bolag (aktier) som de har investerat i. Invetmentbolaget måste dela ut sina vinst då du får ofta 4-5% i direktavkastning varje år och du får automatiskt riskspridning eftersom de har ca 10 innehav i sin aktieportfölj. Så visst kan du bli rik om du investerar i dessa och är långsiktig, därför ju längre du kan låta pengarna jobba i aktier desto större chans att bli riktigt rik. Det finns många privatpersoner som blivit rika på aktier genom att spara varje månad eller år.