Investera i företag

Det finns flera sätt att investera i företag. Vanligaste sättet att investera är att köpa små andelar i stora företag som finns på börsen. Dessa andelar kallas aktier och köptes förr i poster om 100 st. Idag så kan du köpa allt från 1 aktie till miljontals beroende på hur stor aktieboken är. Priset på en aktie är relativt, det vill säga bara för att en aktie kostar 20 kr behöver den inte vara billigare än en aktie som kostar 100 kr. Detta är ett vanligt missförstånd.

investera

Fonder

De som inte är bekväma med att investera i aktier kan investera i fonder. Då får du en korg av små andelar i företag. Risken är lägre eftersom du får riskspridning, men dessvärre minskar också uppsidan eftersom något enskild innehav aldrig utgör en större del en 5%. Du betalar även ett förvaltararvode på ca 2% varje år som tyvärr också minskar din avkastning.

Det finns flera typer av fonder, som blandfonder, globalfonder och aktiefonder. För att placera kontanter brukar man använda räntefonder och då speciellt korta.

Aktiebolag

Ett annat alternativ är att direktinvestera i aktiebolag som är privata. Det kan vara den lokala djuraffären i din stad. Du lägger ett bud på 600 000 kr mot ett aktiekapital på 200 000 kr och en omsättning på 1 000 000 kr. Vinsten kanske är 120 000 kr om året

Obligationer

Vill du invesetera i ett företags balansräkning så kan du göra det genom att låna ut pengar till en fixerad ränta. Ofta kan du då köpa en obligation som brukar kosta mellan 600 000 kr till 2 miljoner kronor. Ganska stora pengar för en privatperson, därför handlar man normalt fonder som investerar i obligationer, så kallade företagsobligationsfonder.